"A teremtés az egy fröccs"

Sátántangót néztem tegnap. A filmek túlnyomó többségénél hazudnak. Az egész estés mozi nem a másfél óra. Délután négytől hajnali egyig tartott két közbevetett szünettel a film. A 450 perc plusz a wc és vacsoraszünt elég szép időt hasított ki a napomból. Párhuzamként hadd hozzam fel az Ulyssest, vagy a kötélmászást. Annak is örültem, amikor vége lett. Nem azért mert olyan rossz volt, hanem mert akkor már büszke lehet magára az ember, hogy igen, végigbírtam. Furcsa úgy nézni egy filmet, hogy az alapmű elolvasása körülbelül annyi időbe telik, mint a film megtekintése. Majdnem olyan, mint a real time játékok. Ha a csoport megindul, akkor az utat ugyan úgy unjuk, mint ők unhatták, bár a nézőre szerencsére nem esik az eső (Persze az más tészta, hogy itt már megint esik). A Tarr által büszkén felvállalt improvizáció itt nem volt olyan sikeres. Hiába a név,  Dobai Péter, a századossal való egyezkedést szörnyű volt nézni. Sokszor az egyébként minden másban zseniális Víg Mihály is olyan hiteltelen volt, hogy ráncolt homlokkal néztem a nagyjeleneteit. Ha már nála tartunk, a zene: ez sem a legjobb. Akkor már inkább a Kárhozat, vagy a Werckmeister zenéje.

 

 

 

Szereplők közül ismét Székely B. Miklós volt az, aki nagyon hitelesen játszott. Mellette a doktor szerepét eljátszó Peter Berling volt az, akik miatt ez a film olyan jó, amilyen. Én nem tudom osztani Esterházy véleményét, szerintem nem olyan nagyon zseniális film. Ami miatt elért valamit, az a regény (ismételten, és örökké, nálam a regények oldalán a mérleg), az alkotó hírességek, és az a brutális hossz, ami miatt el kell ismerni. Nem az a legnagyobb bajom a hosszal, hogy 10 perces snittek követik egymást (az, hogy elalszom kicsit rajta nem meglepő, ha a moziban is elalszom a 3D filmre), hanem az, hogy a bemutatáshoz nem kell ennyi szerintem. Olyan, mint egy túlzás. (Mint a Novecentóból készült film, Az Óceánjáró zongorista legendája.  A könyv nincs 100 oldal, a film meg majd 3 órás) A macskás jelenetet szinte az elejétől a végéig kihagytam, annak ellenére, hogy állítólag nem pusztult el az állat. Talán az is bajom volt, hogy a filmben is szinte végig esett, és nem volt jó az eső zaját duplán hallani úgy, hogy hetek óta esik.

Ahogy Tarr összes eddig általam látott filmjében megtaláltam azt a pontot, amit meg akartak velem, nézővel találtatni ( a Kárhozatban a fentebb linkelt dal, a Werckmeisterben az öreg megtalálása), itt az utolsó snitt volt, amikor az orvos hazaér a kórházból, és mindent a helyére tesz olyan aggályos pontossággal, majd feljegyzi a füzetébe, azt hogy nincs mozgás, és bedeszkázza az ablakot, ezzel zárva a fimet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tokeletesmondat.blog.hu/api/trackback/id/tr191575120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2009.12.10. 21:41:02

szomorú, hogy még nem láttam, valamint, hogy sose tudtam felmászni a kötél tetejére, ezért a mogyorópuding színű szombatot sem látom kristálytisztán, mikoron a cholnokyn megtekintem majd a sátit.

asszem a dvd hátulján van egy idézet, vagy a neten valahol, hogy egy ürge LAből NYba repült át hetente egyszer pár hónapon keresztül, hogy láthassa.

sztem óriási elvárásokkal ül le mindenki megnézni, főleg, ha olvasta, szereti a regényt. látatlanba mondom, hogy a regény megfilesítéséhez béla bátyánk csakis ezt a hosszú snittes megoldást választhatta. de lehet nem.

aztán meg mikor a várban billmaki dcről szedte oly sokáig, mígnem lejött az első 12perc, leültünk betamáskodva, sörrel és néztük, ahogy jönnek-mennek a tehenek. varázsa volt, pedig hát a világ varázstalanítva lett.

de egyszer megmások gy kötelet, abbbisztos.

görgő 2009.12.11. 01:01:32

a sáti megtekinthető lesz januárban, amikor hazaviszem.
hát ezek a városi legendák arra valók. volt olyan is, aki többször megnézte egymás után. nyilván ugyan ez az általad emlegetett szamár lehetett. dehát a beteg amerikaiakból kinézem, h emiatt röpködnek.
a kedves tehenes jelenet is legenda lesz egyszer. egyrészt, mert olyan lassan jött le, hogy megőszül addigra az ember, másrészt, mert ez a film eleje, és 8 percig állnak, basznak, mozognak a tehenek. csodás.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2009.12.12. 11:25:09

2009.12.15. Cholnoky Labor,VP Sátántangó

vmikor a héten a gesztiben, mikor vki indult haza, megbeszéltük a fenti dátumot....

nekem is megvan a sáti, ugyanis amit a novelláimért adott az egyetem, azt ráköltöttem, utólag is felföldi never die...
süti beállítások módosítása